برای جستجو عبارت موردنظر خود را وارد کنید

نظام مراقبت مرگ مادری

همان گونه که مستحضرید کاهش مرگ و میر مادران از تعهدات ملی و بین المللی است و شاخص های مرگ مادران و عوارض دوران بارداری از شاخص های مهم پیشرفت کشورها می باشد..

مرگ مادر تراژدیی است که در هر دقیقه خانواده ای را از مهر مادری محروم  میکند و کانون آن را از هم می پاشد و خانواده و جامعه با فقدان مادر دچار چالش های عدیده فردی و اجتماعی می شود. هر چند مرگ مادران در اثر عوارض بارداری و زایمان در پهنه جهانی و در طی چنددهه گذشته بصورت خیره کننده ای کاهش یافته است با توجه به اینکه مرگ مادر در جهان امروز هم غیر قابل قبول است و هم قابل اجتناب  می باشد، مراقبت مادران باردار در نظام سلامت کشور  به شکل چشمگیری ارتقا یافته است.

اگر تا قبل از راه اندازی نظام بهداشتی فعلی کشور، مادران بی شماری (بیش از 240 در یکصد هزار تولد زنده) جان خود را از دست میدادند و فقط یک درصد مراجعین به واحد های بهداشتی را زنان باردار تشکیل میداد و نسبت بهره مندی شهرنشینان 20 برابر روستاییان بود، امروزه صد درصد زنان باردار کشورمان از خدمات بهداشت باروری سالم و زایمان ایمن برخوردار هستند و موارد مرگ مادر بخوبی کاهش  پیدا کرده و از هدف گذاری های بین المللی و ملی نیز پیشی گرفته است. بهبود فرایند بارداری و زایمان بانوان عزیز میهن اسلامیمان مرهون تلاش جمع کثیری از پزشکان، مدیران و کارشناسان خدوم نظام سلامت است که با تلاش شبانه روزی، نظامنامه خوبی را طراحی و به مورد اجرا گذاردند .

هدف کلی نظام کشوری مراقبت مرگ مادری

کاهش میزان مرگ و میر ناشی از عوارض بارداری و زایمان از طریق کشف سیری که هر مادر تا زمان مرگ طی کرده، شناسایی عوامل قابل اجتناب در هر مرگ و طراحی مداخله به منظور حل مشکلات و جلوگیری از وقوع مرگهای مشابه

تعریف مرگ مادر مورد استفاده وزارت بهداشت و کمیته کشوری سلامت مادران برای محاسبه شاخص MMR مطابق تعریف سازمان جهانی بهداشت و به شرح زیر است:

مرگ از هنگام حاملگی تا 42 روز پس از ختم بارداری، صرف نظر از مدت و محل حاملگی به هر علتی مرتبط با بارداری، تشدید شده در بارداری، یا به علت مراقبت های ارایه شده طی آن، اما نه به علت حادثه یا تصادف(کتاب نظام کشوری مراقبت مرگ مادری، ویرایش سوم سال1395)

 

نکته:

  • این تعریف (Maternal Mortality) شامل مرگهای مستقیم  به indirect   غیر مستقیم direct) می باشد. به عبارت دیگر هم مرگهای مستقیم و هم غیر مستقیم در شمار مرگ مادرمحسوب شده و شمارش می شوند.
  • تعریف مرگ مادری مستقیم:  مرگ مادر در اثر عوارض مامایی بارداری، زایمان ، نفاس یا در اثر مداخلات، غفلت ها، درمان نادرست یا مجموعه ای از وقایع که از هر یک از این عوامل ناشی می شوند.  مثالی از این مورد مرگ در اثر خونریزی بیش از حد به دنبال پارگی رحم است.
  • تعریف مرگ مادری غیر مستقیم : مرگ مادری که مستقیما به علل مامایی مربوط نمی شود بلکه در اثر بیماری قبلی مادر یا بیماری که طی بارداری و یا نفاس ایجاد و در اثر تطابق فیزیولوژیک مادر با بارداری تشدید شده است. مثالی از این مورد، مرگ ناشی از عوارض مربوط به تنگی دریچه میترال می باشد.
  • با توجه به راهنمای سازمان جهانی بهداشت و اهمیت عوامل اجتماعی و روانی موثر بر سلامت و طبق تصمیم کمیته کشوری، مرگ مادر طی بارداری و پس از زایمان به دلیل خودکشی و آسیب به خود، به هرطریق و به هر دلیل زمینه ای مطابق با تعریف مرگ مادران است.
  • طبق پاسخ مکاتبه دفتر نمایندگی سازمان جهانی بهداشت در ایران، مرگ مادر به دلیل قتل به دنبال عوامل زمینه ای زیر جزء مرگ مادران محسوب می شود و باید پرسشگری برای آن انجام شود :  بارداری نامشروع یاناخواسته، اطلاع از جنسیت جنین یا وجود هر رابطه علیتی با بارداری

 

تنظیمات قالب