به طور کلی اپیدمی استعمال دخانیات سالانه نزدیک به 6 میلیون نفر را می کشد که بیش از 600 هزار نفر از این تعداد مرگ( 10 درصد)در بین مواجهین با دود دست دوم اتفاق می افتد. در صورتی که اقدامی صورت نگیرد، اپیدمی دخانیات تا سال 2030 بیش از 8 میلیون نفر را ساالنه خواهد کشت که بیش از 80 درصد از این مرگ ، در کشورهایی با درآمد کم و متوسط اتفاق خواهد افتاد.
برای روز جهانی بدون دخانیات سال 2014 از طرف سازمان جهانی بهداشت و کشورهای همکار افزایش مالیات دخانیات پیشنهاد شده است.
مصرف دخانیات را کاهش دهید، زندگی خود را حفظ نمائید.
بر اساس کنوانسیون کنترل دخانیات سازمان جهانی بهداشت(FCTC WHO )کشور ها باید مالیات و قیمت، محصولات توتون را به گونه ای مدیریت نمایند که مصرف دخانیات را کاهش بدهند. تحقیقات نشان داده که مالیات بالا باعث کاهش مصرف دخانیات به خصوص در گروه های کم درآمد شده و مانع شروع مصرف توسط جوانان می شود. افزایش مالیاتی که باعث بالا رفتن 10 درصدی قیمت دخانیات می شود، مصرف دخانیات را حدود 4 درصد در کشور هایی با درآمد بالا و بیش از 8 درصد در اغلب کشور های با درآمد کم و متوسط، کاهش میدهد.
بعلاوه در افزایش مالیات مستقیم و غیر مستقیم بر دخانیات بایستی میزان هزینه های کنترل دخانیات مورد توجه قرار گیرد. گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال 2010 نشان می دهد که افزایش 50 درصدی در مالیات مستقیم و غیر مستقیم دخانیات کمی بیش از 1.4 میلیارد دالر آمریکا سرمایه اضافی در 22 کشور با درآمد کم ایجاد می کند.که اگر به بخش سالمت اختصاص یابد بودجه سالمتی دولت را تا 50 درصد افزایش می دهد.
اهداف
هدف اصلی روز جهانی بدون دخانیات نه فقط کمک به حفظ نسل های کنونی و آینده از تاثیرات ویرانگر دخانیات بر سالمتی، بلکه حفاظت از زیان های اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی استعمال دخانیات و یا مواجهه با دود سیگار (دود دست دوم) است.
اهداف اختصاصی در سال 2014:
- دولتها مالیات بر دخانیات را به گونه ای افزایش دهند تا میزان مصرف آن کاهش یابد.
- با مشارکت سازمان های مدنی و خصوصی که حامی دولت ها هستند نسبت به افزایش مالیات بر دخانیات تا حد کاهش مصرف اقدام نمایند.
هر ساله در روز 31 ماه می، سازمان جهانی بهداشت و تمامی شرکاء آن در هرجایی، که به اسم روز جهانی بدون دخانیات مشخص شده اند، خطرات ناشی از استعمال دخانیات برای سلامتی را به صورت ویژه نشان داده و از سیاست های موثر در کاهش مصرف حمایت می نمایند. مصرف دخانیات تنها علت قابل پیشگیری مرگ و میر و معمولا مسئول 10درصد از مرگ و میر بزرگسالان در کل دنیا می باشد.