برای جستجو عبارت موردنظر خود را وارد کنید

شیوه نامه بهداشتی برگزاری مراسم اعتکاف سال 1402

مقام معظم رهبری مدظله العالی : اعتکاف نشانه جهت گیری صحیح ماست .

 

مقدمه :

اعتکاف از سنت های ناب اسلامی است که به دلیل جامعیت آن ، عبادت های دیگر، از نماز، روزه، تلاوت قرآن کریم ، روزه داری و دعا را در دل خود دارد. لذا سهم بسزایی در گسترش معنویت و اصلاح جامعه ایفا می کند، تا بدانجا که مقام منیع ولایت در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی آن را نشان عیار معنویت و اخلاق در جامعه دانستند .

با عنایت به این که مراسم معنوی اعتکاف طبق سنت دینی و مذهبی برای جدا شدن از دنیا و تعلقات آن و برقراری ارتباط خالصانه با خدا هر ساله در ایام البیض (روزهای ۱۳، ۱۴ و ۱۵) رجب انجام می شود و امسال برگزاری این مراسم مصادف با روزهای شنبه، یک شنبه و دوشنبه شنبه برابر با 15 ، 16 و 17 بهمن ماه ۱۴۰1 بوده  که مقارن با شیوع سویه جدید اًمیکرون می باشد.

با توجه به این که مدیریت مطلوب برگزاری مراسم، رعایت دستورالعمل ها  و نظارت بر رعایت پروتکل های بهداشتی جهت حفظ و ارتقاء سلامت عمومی که به عنوان یکی از وظایف نظام سلامت می باشد ، از اهمیت ویژه ای برخوردار است لذا توصیه های ذیل به عنوان مفاد مهم این شیوه نامه با توجه به شرایط شیوع سویه جدید اًمیکرون در دستور کار قرار میگیرد :

  1. برگزاری مراسم در مساجدی که پروتکل های بهداشتی را رعایت می کنند توصیه می شود.
  2. در مساجد و محیط مسقف رعایت فاصله گذاری اجتماعی و استفاده مناسب از ماسک و اقلام عبادی شخصی توصیه می شود.
  3. برگزاری مراسم اعتکاف در مساجدی که دارای  تهویه مناسب می باشند توصیه می گردد.
  4. همه شرکت کنندگان نباید در قرنطینه بیماری باشند و از حضور افرادی که دارای علائم بیماری می باشند در مراسم جلوگیری به عمل آید .
  5. رعایت بهداشت فردی الزامی می باشد به طوری که کلیه افراد بایستی از ماسک مناسب به روش صحیح استفاده نمایند .
  6. از تجمع افراد بدون رعایت فاصله در محل برگزاری مراسم خودداری گردد.
  7. فرش های صحن با جاروبرقی قبل از گندزدایی صحن جاروب شده و محل برگزاری نماز حداقل یک ساعت قبل از اقامه نماز گندزدایی گردد.
  8.  ظروف زباله در دار به همراه کیسه زباله در صحن مسجد و سرویس بهداشتی و وضوخانه و آبدارخانه  در دسترس مردم به تعداد کافی قرار گیرد.
  9. وسایل شخصی معتکفین قبل از ورود به محل اعتکاف در مبادی ورودی گندزدایی شود.
  10. وسایل مورد نیاز برای استراحت مثل پتو و بالش و ملحفه ها هنگام ورود به مسجد توسط معتکفین آورده شود .
  11. قرار دادن تعدادی دمپایی برای رفتن به سرویس بهداشتی که به صورت مداوم توسط مسئول مربوطه گندزدایی شود.
  12. سرویس بهداشتی مساجد دارای شرایط بهداشتی بوده و نظافت، شستشو و گندزدایی مستمر (روزانه) با مواد گندزدای مناسب توسط مسئول مربوطه انجام شود.
  13. حمام بعد از هر دفعه استحمام معتکفین توسط مسئول مربوطه گندزدایی گردد.
  14. محلی برای پهن کردن لباس های شسته شده و گندزدایی کردن آن محل تعبیه گردد.
  15. پوستر آموزش نحوه شستن دست ها در محل وضوخانه نصب گردد.
  16. وجود مایع صابون در سرویس های بهداشتی و وضوخانه مساجد برای تمام سکوهای شستشو الزامی است .
  17. تجهیزات ضدعفونی دست در مبادی ورودی محل اعتکاف و در محل کفشداری تعبیه گردد.
  18. گندزدایی مستمر محل و سطوح مشترک ازجمله دستگیره، در، صندلی و میکروفن با مواد گندزدای مناسب انجام شود.
  19. محل آبدارخانه به طور روزانه با مواد گندزدای مناسب گندزدایی شده و از آب خوری های عمومی نیز جمع آوری گردند .
  20. ورود افراد متفرقه به آبدارخانه ممنوع بوده و از آبدارخانه جهت گرفتن وضو استفاده نشود.
  21. در صورت برگزاری مراسم در مساجدی که دارای سالن غذاخوری می باشند توزیع و مصرف غذا در محل مجزا ضمن رعایت فاصله و تهویه مناسب محل و الزام به استفاده مناسب و مستمر از ماسک الزامی است .
  22. توزیع غذا در کوتاه‌ترین زمان ( قبل از دو ساعت) پس از طبخ و به شکل گرم و با بسته‌بندی بهداشتی یک نفره صورت پذیرد.
  23. از نگهداری مواد غذایی پخته شده در دمای محیط به مدت طولانی (حداکثر دو ساعت) خودداری گردد. در صورت الزام به نگهداری بیشتر از دو ساعت، باید مواد غذایی پخته در زیر 4 درجه سانتی گراد یا در بالای 63 درجه سانتی گراد (روی شمعک گاز) نگهداری تا درجه حرارت ماده غذایی به زیر 63 درجه نرسد.
  24. مواد غذایی و آشامیدنی توزیع شده بایستی به صورت بسته بندی باشد.
  25. از توزیع نوشیدنی و چای در استکان ها و لیوان های مشترک خود داری شود.
  26. بهتر است از قاشق و چنگال و لیوان یکبار مصرف استفاده شود ولی معتکفین می توانند از قاشق و چنگال و لیوان شخصی خود استفاده نمایند .
  27. آب بطری دارای مجوزهای قانونی و دارای تاریخ مصرف مجاز به مقدار کافی توزیع شود.
  28. از نوشیدن چای و مایعات داغ در لیوان های یکبار مصرف شفاف خودداری کنید.
  29. از بسته بندی و توزیع غذا در ظروف یکبار مصرف نامناسب و پلاستیکی و فومی جلوگیری شود. استفاده از ظروف یکبار مصرف گیاهی بر پایه سلولزی و یا ظروف آلومینیومی دارای مجوزهای ساخت و پروانه بهداشتی ضروری می باشد.
  30. از توزیع سبزیجات و میوه جات بدون انجام سالمسازی خود داری شود.
  31. میوه ها را قبل از مصرف با دقت با آب سالم شستشو دهید و حتما پوست آنها را جدا کنید.
  32. در صورت توزیع سبزی و سالاد،  رعایت مراحل چهارگانه سالم سازی سبزی و میوه الزامی است و توصیه می شود از سالاد و سبزی بسته بندی شده با پروانه ساخت از وزارت بهداشت استفاده شود.
  33. تمامی افرادی که مشغول خدمت به معتکفین می باشند به ویژه افرادی که در امر تهیه و توزیع غذا دخالت دارند بایستی ضمن رعایت کامل بهداشت فردی از ماسک و دستکش مناسب به طور مستمر در حین خدمت استفاده نمایند .
  34. رعایت عدم استعمال دخانیات در محل مراسم به دلیل تاثیر آن بر تضعیف سیستم ایمنی بدن و مستعد نمودن افراد در ابتلا به ویروس الزامی است .
  35. نظارت دقیق بر اجرای پروتکل پیشگیری و مراقبت از بیماری کرونا توسط خدام و مسئولین برگزاری مراسم  صورت پذیرد.
  36. معتکفین از وسایل مانند قرآن و کتب ادعیه، مهر، سجاده، تسبیح و چادر و نظایر آن به صورت شخصی استفاده نمایند.
  37. همه وسایل عمومی اعم از مهر و تسبیح، کتب ادعیه ، قرآن، میز و صندلی سالمندان، عبا و چادر مشترک و ... جمع آوری گردند.

 

 

 

 

 

 

 

 

کلمات کلیدی
{author_name}
تصویر نویسنده :

رقیه امین دوست
عکاس

رقیه امین دوست

تنظیمات قالب