شرح وظایف و نقش مدیریت امورآزمایشگاههای بهداشتی در راستای ارتقاء عملکرد آزمایشگاههای مراکز بهداشتی و پاسخگویی به نیازهای واقعی حوزه معاونت بهداشتی برای ارائه خدمات تشخیصی علی الخصوص در چارچوب برنامه نظام مراقبت بیماریهای واگیر و غیر واگیر- نظام مراقبت بهداشت خانواده از طریق کنترل و پیشگیری در زنان باردار- پزشکان خانواده و بیمه روستایی، سلامت شغلی- اعتیاد ( دفاتر ازدواج ، همکاری با نهاد های قضایی و ارگانهای دولتی نظیر حراست ادارات، مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری وسوء مصرف مواد) – شرکت در برنامه های غربالگری و طرحهای ملی و استانی- عملیاتی نمودن دستورالعمل ها و برآوردن انتظارات اداره کل آزمایشگاه مرجع سلامت در قالب استانداردسازی روش های آزمایشگاهی و کنترل کیفی، مستند سازی و... بیان گردیده است.
وظایف و دامنه فعالیت امورآزمایشگاههای معاونت بهداشتی به شرح زیر در حال اجرا می باشد:
* برنامه ریزی جهت استقرار و نظارت بر اجرای برنامه سطح بندی آزمایشگاه های بهداشتی .
* تشکیل کمیته های فنی آزمایشگاهی با فوکال پوینت های برنامه های مختلف مراقبتی.
* هماهنگی لازم با سایر گروههای کارشناسی در ارتباط با ساختار نظام شبکه و دستورالعمل ها و فرآیندهای جاری مرتبط با آزمایشگاههای بهداشتی.
* پایش و ممیزی آزمایشگاههای بهداشتی مطابق با چک لیست های سطح بندی وگزارش پایش ها بر اساس شواهد ممیزی و پیگیری جهت کسب اطمینان از عملکرد مطلوب و رفع موارد عدم انطباق های احتمالی و رتبه بندی آزمایشگاههای تحت پوشش بر اساس نتایج ممیزی و تلاش برای برقراری سیستم خودارزیابی در آزمایشگاهها .
* مستندسازی و بایگانی کلیه فعالیت های انجام یافته و برنامه ریزی برای استقرار مستندسازی فرآیندهای آزمایشگاهی در آزمایشگاههای تحت پوشش.
* نظارت بر اجرای برنامه طرح تحول نظام سلامت و پزشک خانواده و مدیریت ارجاع نمونه شامل انتخاب آزمایشگاه همکار و عقد قرارداد با آن و تعامل نزدیک و هم فکری پایاپای با اداره امورآزمایشگاههای معاونت درمان در ارتباط با بیماریهای تحت مراقبت و ارجاع نمونه به بخش خصوصی در لزوم.
* دارا بودن توانمندی لازم برای تشکیل و اعزام تیم های سیار نمونه گیری در قالب برنامه های مختلف مراقبتی.
* هماهنگی و برنامهریزی برای ارسال نمونه های آزمایشگاهی اخذ شده در قالب برنامه های مختلف به آزمایشگاههای همکار ،مرجع دانشگاهی و کشوری
* شرکت در کمیته های فنی دانشگاه و مشارکت در ارائه راه حل های کاربردی و تخصصی آزمایشگاهی.
* همکاری با گروههای کارشناسی حوزه معاونت بهداشتی در اجرای برنامه مراقبت مرتبط با بیماریهای بومی ومنطقه ای اولویت دار و مدیریت نظام مراقبت آزمایشگاهی بیماریها و برنامه کنترل و پیشگیری.
* مشارکت در تعیین اعتبارات مورد نیاز آزمایشگاهها در قالب برنامه های مختلف مراقبتی گروههای کارشناسی و نظارت بر هزینه کرد آنها.
* برنامه ریزی در قالب تفاهم نامه با مدیر بهداشتی شهرستان جهت استقرار سیستم مدیریت کیفیت واستاندارد سازی آزمایشگاههای تحت پوشش در ارتباط با فضای فیزیکی، تجهیزات، نیروی انسانی، ایمنی زیستی، کنترل کیفی، تضمین کیفیت، سترون سازی و ضدعفونی، نظافت و شستشو، مدیریت پسماند های آزمایشگاهی، روشهای استاندارد انتقال امن و ایمن نمونه های عفونی و بیولوژیک و.... همچنین نظارت بر اجرای صحیح آن در آزمایشگاههای بهداشتی.
* تدوین برنامه عملیاتی زمان بندی شده متناظر با حوزه ستادی جهت فعالیتهای سالانه برای آزمایشگاههای تحت پوشش.
* برنامه ریزی جهت تربیت ممیزین آزمایشگاهی در برنامه های مختلف مراقبتی ودر صورت لزوم شرکت در ممیزی های کشوری و توانمند سازی ممیزین در جهت آشنایی آنها با اهداف وسیاستهای کلی معاونت بهداشت آزمایشگاه مرجع سلامت .
* برنامه ریزی جهت یکسان سازی فرآیندها و روشهای تشخیص آزمایشگاهی و ارتقاء مستمر آنها مطابق با دستورالعمل های کشوری.
* هماهنگی لازم در راستای اجرای برنامه ارزیابی خارجی کیفیت به منظور الزام شرکت همه آزمایشگاههای تحت پوشش در برنامه مذکور حداقل سه بار در سال و استفاده از نتایج آنها در ارتقاء عملکرد آزمایشگاههای بهداشتی.
* نظارت بر اجرای صحیح برنامه کنترل داخلی کیفیت در آزمایشگاههای بهداشتی .
* نظارت بر فرآیند تهیه، توزیع، مصرف و انبارش مواد و فرآورده های تشخیصی در آزمایشگاههای بهداشتی
* برنامه ریزی در راستای نگهداری، سرویس و کالیبراسیون تجهیزات آزمایشگاهی آزمایشگاههای تحت پوشش.
* انجام نیاز سنجی آموزشی در جهت ارتقاء کیفیت عملکرد نیروی انسانی آزمایشگاهها، بر اساس نتایج ممیزی بعمل آمده در طول سال کاری و همکاری با واحد آموزش معاونت بهداشتی برای برگزاری دوره های فوق.
* برنامه ریزی در جهت شناسائی استعدادهای بالقوه کارکنان و بهره گیری از توانمندی کارشناسان آزمایشگاههای تحت پوشش.
* برنامه ریزی در جهت برگزاری دوره های آموزشی ( بدو خدمت وضمن خدمت) و باز آموزی، کنگره ها و سمینارها و هم اندیشی علمی و...
* اقدام در راستای تهیه و تدوین منابع علمی، آموزشی و ایجاد آرشیو( کتب- جزوات- بروشور- دستورالعمل- پمفلیت و...).
* انجام هماهنگی های لازم جهت شرکت کارکنان در دوره های آموزشی کشوری.
* همکاری با واحد آموزش معاونت بهداشتی در جهت آموزش مدیریت نمونه (نمونه گیری و نقل و انتقال ایمن نمونه) به بهورزان و واحدهای مرتبط با حوزه بهداشت.
* انجام برنامه ریزی آموزشی مدون (نیاز سنجی، برگزاری و ارزیابی اثربخشی) در جهت آموزش تیم های آزمایشگاهی برای مداخله در شرایط بحران و بلایا .
* اولویت بندی برای تاسیس و راه اندازی واحدهای آزمایشگاهی مطابق با ضوابط و طرح های گسترش و برنامه ریزی جهت تجمع و ادغام آنها در صورت لزوم.
* اقدام در جهت بهبود و ارتقاء و تعمیر فضای فیزیکی آزمایشگاههای بهداشتی.
* همکاری با گروه کارشناسی گسترش شبکه های بهداشتی و دفتر فنی دانشگاه در خصوص احداث ساختمان آزمایشگاهها و اعمال تغییرات لازم در نقشه مراکز بهداشتی درمانی برای کاربری مناسب فضا.
* اقدام برای جذب اعتبارات لازم برای تجهیز، بهبودمستمر و تکمیل نواقص تجهیزاتی آزمایشگاههای تحت پوشش از محل اعتبارات معاونت بهداشتی و یا اختصاص اعتبارات از طریق جلب توافق هیئت رئیسه و هیئت امنای دانشگاه توسط معاونت بهداشتی.
* اقدام در خصوص جذب نیروهای طرحی و پیام آور رشته علوم آزمایشگاهی از طریق معاون توسعه مدیریت و منابع/ اداره امور آزمایشگاههای درمان به منظور رفع کمبود نیروی انسانی مورد نیاز.
* برنامهریزی برای تدوین شاخص های آماری در نظام مراقبت آزمایشگاهی و تعریف شاخص بیماریها. در صورت لزوم مداخله پس از تحلیل و آنالیز آمار. نظارت بر صحت جمع آوری آمار در آزمایشگاههای تحت پوشش.
* اقدام به موقع برای جمع آوری و ارسال آمار و اطلاعات مورد درخواست اداره کل آزمایشگاه مرجع سلامت و گروههای کارشناسی حوزه معاونت بهداشتی و تحلیل و آنالیز آمار عملکرد آزمایشگاههای تحت پوشش و ورود فایل های آماری در سایت وزارت بهداشت.
* ثبت اطلاعات مورد درخواست در سایت اداره کل مرجع سلامت از جمله تکمیل به موقع فایل اکسل شماره ۴ تحت عنوان اطلاعات دموگرافیک و منابع شبکه آزمایشگاههای بهداشتی آزمایشگاه مرجع سلامت و ارسال به موقع آنها.
* برنامه ریزی برای پشتیبانی آزمایشگاههای در شرایط بحران بر اساس EOP.
* داشتن ارتباط و همکاری موثر با سایر گروههای مرتبط با بلایا از جمله گروه مبارزه با بیماریها و بهداشت محیط.
* اقدام در جهت ساماندهی و نگهداری تیم های آزمایشگاهی دانشگاهی و برگزاری دوره آموزشی جهت کار در شرایط بحران.
* داشتن ارتباط موثر با آزمایشگاه مرجع دانشگاه، دفتر EOC دانشگاه ، سازمان های مردم نهاد(NGO) و هلال احمر.
* اقدام جهت هماهنگی های لازم برای آماده سازی آزمایشگاههای موقت و تجهیزات مربوط به طراحی آزمایشگاههای ثابت ( FIX) و در صورت نیاز آزمایشگاههای قابل حمل (پرتابل).
* همکاری با اداره کل آزمایشگاه مرجع سلامت و اداره امور آزمایشگاههای معاونت درمان در راستای ارتقای کیفیت کیتها و فرآورده های تشخیصی.
* برنامه ریزی و نظارت بر جمع آوری مواد، کیت ها و فرآورده های تشخیصی با کیفیت نامطلوب از سطح آزمایشگاههای تحت پوشش بر اساس ابلاغ اداره کل آزمایشگاه مرجع سلامت.
تغییر رنگ فونت:
رنگ اصلی:
رنگ متن:
تغییر رنگ پس زمینه:
تغییر فاصله بین کلمات:
تغییر فاصله بین خطوط:
انتخاب حالت کور رنگی
با انتخاب حالت کوررنگی تصاویر این وبسایت متناسب با حالت کوررنگی شما بهینه می شود