آشنایی با کانون فرهنگی اجتماعی سلامت محله
دکتر احسان ریخته گر در مصاحبه با پایگاه خبری وب دا گفت: کانون های فرهنگی – اجتماعی سلامت از مهم ترین برنامه های معاونت بهداشت وزارت بهداشت ودرمان و آموزش پزشکی برای مشارکت ساختارمند مردم در مدیریت شرایط اقتصادی – اجتماعی محلات و اعتلای فرهنگ و سواد سلامت هستند که با هم افزایی ، تعامل مستقیم و سازنده مردم و نمایندگان دولتی در محلات ، تشکل ها مردمی و ظرفیت های اجتماعی محله فعالیت می کند .
کانون سلامت محله با تصویب شورای عالی سلامت کشور اواخر شهریور ماه سال 97 از سوی وزارت کشور به استانداران ابلاغ شده است .
شورای اجتماعی کشور جهت برقراری عدالت اجتماعی و بهبود سلامت محله محور ، برنامه مشترک بین بخشی بزرگی را در 330 محله منتخب کشور مدیریت می کند . این برنامه وزارت بهداشت در آخرین جلسه کارگروه علمی عملیاتی شورا به عنوان فعال ترین عضو کارگروه در سال 1402 جهت توسعه کانون های فرهنگی اجتماعی سلامت محله تقدیر شد .
راه اندازی کانون سلامت محلات یکی از اقداماتی است که می توان با همکاری مردم در راستای ارتقای سلامت فرد و خود مراقبتی خانواده ، محله و جامعه انجام داد .
این کانون ها با برنامه ریزی و استراتژی هایی همچون آماده سازی زیر ساخت های مورد نیاز ، جمع آوری اطلاعات پایه ای محلات ، تشکیل بانکهای اطلاعاتی ، تشکیل کارگروه های موضوعی در کانون های سلامت محلات ، تعمیم و گسترش کانون ها به لحاظ کمی و کیفی و استفاده از ظرفیت سمن ها ، دفاتر تسهیل گری و داوطلبین و سفیران سلامت راه اندازی می شود .
در کانون سلامت محله ، ساکنان محله و تیم سلامت با همراهی معتمدین و سازمان های فعال در امور فرهنگی - اجتماعی محلات ، پس از نیاز سنجی و شناسایی اولویت های اجتماعی – فرهنگی و مسائل اصلی سلامت محله به برنامه ریزی و سیاستگذاری مشترک محله محور می پردازند .
ارتقاء سطح سلامت جسمی ، روانی و اجتماعی شهروندان ، تقویت شادابی و امید در ساکنان محله و ترویج سبک زندگی سالم از مهم ترین اهداف راه اندازی و تشکیل کانون های سلامت محله است .
قطعا بدون همکاری های بین بخشی و همراهی دیگر سازمان هایی که عملکرد آن ها به نوعی با سلامت مردم مرتبط است ، نمی توان به سلامت مطلوب در جامعه دست یافت .
ایجاد محیط های حامی سلامت همچون کانون های سلامت محله است که فرد در آن زندگی می کند ، کار می کند و به فعالیت های روزمره مشغول است در شکل گیری رفتارهای سالم و افزایش سواد سلامت موثر می باشد .
کانون سلامت ، یک تشکل اجتماع محور محلی است که مردم و نمایندگان سازمان ها و نهاد های محلی در آن با هدف ارتقای سلامت شهروندان و زیر مجموعه برنامه محله ارتقا دهنده سلامت فعالیت می کنند .
سلامت یک موضوع چند وجهی بوده بطوریکه سلامت ، پدیده ای پیچیده است که ریشه در شرایط فرهنگی – اجتماعی جامعه دارد : بنابراین رویکرد کانون های فرهنگی – اجتماعی سلامت محلات ، رویکرد بالینی و درمانگر نبوده و سیاست تقدم پیشگیری بر درمان و نقش مردم در اعتلای فرهنگ سلامت را دنبال می کند .
گفتنی است 10 محله در ارومیه برای راه اندازی این کانون ها انتخاب شده اند که یکی از آنها در کوی سالار ارومیه 30 دیماه افتتاح شد .
نظر دهید