English|صفحه اصلی  | سایت اصلی دانشگاه | امروز: جمعه ١٠ آذر ١٤٠٢
-->

برنامه ترویج تغذیه با شیر مادر

 

سال 1402 (خانم دکتر مرضیه ابراهیمی)
ویدئو آموزشی 1
ویدئو آموزشی 2
استراتژی های جدید مراقبت ساعت اول  تولد
تماس پوست با پوست مادر و مکانیسم های آن
مراقبت طلایی در ساعت طلایی
منشور حقوق مادر در بخش زایمان و لیبر

          سال 1402 (معاونت بهداشت)            
10 گام بیمارستان دوستدار کودک
پایش و ارزشیابی
موانع احتمالی برقراری تماس پوستی

 

مطالب روز اول کارگاه "ترویج تغذیه با شیر مادر" دی ماه 1400
ده گام بیمارستان دوستدار کودک

How Safe skin-to-skin care

اهمیت تغذیه با شیرمادر در ساعت اول تولد
بارداری و شیر دهی
بیماری های عفونی مادروشیردهی
تماس پوست با پوست مادر و نوزاد
مشکلات شایع پستان در دوران شیرهی
مصرف دارو در شیردهی
ناکافی بودن شیر مادر
 
     مطالب روز دوم کارگاه "ترویج تغذیه با شیر مادر" دی ماه 1400      
(مشکلات شایع شیرخواران(گریه و امتناع
kmc
piomi
از شیر گرفتن
تغذیه با شیر مادر در جریان بیماری های شیرخوار
شیر مادر در چندقلويي, نوزادان نارس
توانمندی نوزاد نارس در شروع تغذیه دهانی
دوشیدن و ذخیره کردن شیرمادر
راهکارهای افزایش شیرمادر
زردی و شیر مادر
زردی
شیردهی در شرایط خاص
شيردهي مجدد
علل گریه شیرخوار
مشاهده و ارزيابي در آغوش گرفتن و شير دادن

 

مطالب سال 1399-1398

 هفته جهانی تغذیه با شیر مادر 1399

هفته جهانی تغذیه با شیر مادر 1399(شماره 2)

سیمای برنامه کشوری ترویج تغذیه با شیر مادر

کارت تغذیه با شیر مادر 1

کارت تغذیه با شیر مادر 2

هفته جهانی تغذیه با شیر مادر

هفته جهانی تغذیه با شیر مادر 1398

هفته جهانی تغذیه با شیر مادر 1398 - 2

اهميت تغذيه در ماهها و سالهاي اوليه عمر و نقش حياتي روشهاي مناسب تغذيه در تحقق سلامت مطلوب به خوبي شناخته شده است. تغذيه يک جزء حياتي و کليدي از حق کودک براي برخورداري از بالاترين استاندارد سلامت است که در کنوانسيون حقوق کودک نيز اشاره شده است .

شواهد علمی از هزاران مطالعه در طول بیست سال گذشته تاکید می کنند که تغذیه با شیر مادر به ویژه تغذیه انحصاری با شیرمادر برای 6 ماه اول، روش مطلوب تغذیه و پرورش شیرخواران است. شیرمادر حاوی تمام مواد مغذی ضروری، همچنین انواع آنتی بادی ها برای مقابله با عفونت هاست. تاکنون هیچ نوع شیر مصنوعی معمولی و رژیمی یا سایر ترکیبات، ساخته نشده که معادل این تغذیه طبیعی و بی نظیر الهی باشد. شیرمادر خطر ابتلاء به بسیاری بیماری های حاد و مزمن مانند اسهال و عفونت های تنفسی را کاهش می دهد. حتی در جوامع پیشرفته و شرایط بسیار مطلوب از جمله جایی که آب، بهداشتی است و مادران باسواد هستند، شیرخوارانی که با شیرمادر تغذیه نمی شوند خطر مرگ آنها به خاطر بیماری های عفونی 6 برابر افزایش می یابد.

روش های نامناسب تغذیه دوران شیرخوارگی از علل مستقیم و عمده سوء تغذیه در طول سال اول زندگی است که زمینه ساز 49%  مرگ كودكان زير پنجسال و همچنين ابتلاء كودكان به بیماریهای عفونی و تشدید بيماريها مي باشد.

شروع تغذيه با شيرمادر ظرف ساعت اول تولد، تغذيه انحصاري با شيرمادر در 6 ماه اول و تداوم شيردهي به مدت دو سال يا بيشتر، توصيه جهاني براي تغذيه شيرخواران در هر موقعيت و منطقه از جهان است كه سلامت جسم و روان مادر و كودك، خانواده و جامعه را ارتقاء مي دهد و از طرفي، انسان سالم نيز محور توسعه پايدار است. به همين دليل و با توجه به نكات زير اجراي برنامه ترويج تغذيه با شيرمادر ضرورت مي يابد:

1-     تغذيه با شيرمادر يكي از استراتژي هاي مهم كاهش مرگ و مير كودكان قلمداد مي شود و كشور ما در مقايسه با كشورهاي پيشرفته با ميزان بالاي مرگ نوزادان و شيرخواران مواجه است.

2-     تغذيه با شيرمادر يكي از استراتژي هاي امنيت غذايي كودكان زير دو سال محسوب مي شود و سوء تغذيه زمينه ساز مرگ حدود 50% كودكان مي باشد.

3-     گاستروآنتريت و عفونت هاي حاد تنفسي قاتلين عمده كودكان معرفي مي شوند كه واكسن ندارند و هزينه هنگفتي را به خانواده ها تحميل مي كنند. تغذيه با شيرمادر ابتلاء و مرگ ناشي از اين بيماري ها را تا 25% كاهش مي دهد.

4-     همه ساله تعداد زيادي از كودكان و مادران بخاطر سرطان مي ميرند. تغذيه با شيرمادر موجب كاهش شيوع سرطان هاي خون، غددلنفاوي، مغز در كودكان و نيز سرطان هاي پستان و تخمدان در مادران مي گردد كه ميلياردها دلار صرفه جويي ارزي به بار مي آورد.

5-     بيماري هاي مزمني چون آسم و آلرژي، ديابت جوانان، فشارخون،MS  و عفونت ادراري و غيره مشكلات ديگري است كه تغذيه با شيرمادر شيوع آنها را كاهش مي دهد و ميلياردها دلار صرفه جويي ارزي را سبب مي شود.

6-      افزايش ضريب هوشي، تربيت پذيري بهتر،كاهش بزهكاري و اعتياد، كاهش كودك آزاري و مسائل عاطفي رواني، سرمايه گذاري عظيم فرهنگي حاصل ازترويج تغذيه با شيرمادر است.

7-     ترويج تغذيه با شيرمادر موجب صرفه جويي از محل كاهش واردات شير مصنوعي و كاهش هزينه هاي بيماري و مشكلات ناشي از مصرف آن مي گردد.

8-     محاسبه ارقام ناشي از عدم تغذيه با شيرمادر كه منجر به ابتلاء بيشتر كودكان به سرماخوردگي، عفونت ريه، اوتيت، سينوزيت، آسم، رينيت آلرژيك، عفونت ادراري، سپتي سمي، مننژيت، همچنين سوء تغذيه، چاقي، پوسيدگي دندان، درماتيت و.... مي گردد، رقم سرسام آوري را تشكيل مي دهد.

لذا براي بهره مند نمودن جامعه و مادران وكودكان عزيز كشورمان از مزاياي بي شمار شيرمادر و اجراي فرامين الهي در ترويج اين مائده آسماني، برنامه ترويج تغذيه با شيرمادر و كوشش ها براي غلبه بر مشكلات و موانع موجود، بعنوان بخشي از برنامه هاي  جامع تغذيه و سلامت مادر و كودك محسوب مي شود و از اجزاء كليدي اولويتها و مراقبت هاي بهداشتي كشور است.